miercuri, 2 decembrie 2015

Relaxare prin stimularea creierului

Dezvoltarea mentala si relaxarea nu mai sunt demult un moft. In timpul relaxarii, creierul emite unde de foarte joasa frecventa, inperceptibile pentru auz (20-20000 Hz). Undele cerebrale pot fi stimulate prin rezonanta acustica cu ajutorul batailor binaurale (diferenta dintre doua sunete cu frecvente apropiate, transmise ambelor urechi separat). Daca aceasta bataie (frecventa diferenta) este in gama undelor cerebrale, aduc la rezonata creierul.



Undele cerebrale au urmatoarele caracteristici:

Delta - definesc cele mai profunde nivele ale relaxarii psihosomatice pe care o fiinta umana le poate atinge cuprinse între 0.1 si 3 Hz. Astfel fiind cele mai lente unde cerebrale ele caracterizeaza somnul profund fara vise, starile “puternice” de extaz, sau extazul mistic, samadhi, satory, turia etc. De asemenea, starile înalte de orgasm sunt însotite de acest tip de unde. Rama Crisna, marele yoghin hindus, ramânea cuprins zile întregi în astfel de stari, inima lui încetând chiar sa mai bata. Prezenta undelor delta este asociata cu procesul complet si amplu al regenerarii fizice si al refacerii ori mentinerii sanatatii de unde rezulta ca fluctuatiile noastre mentale determina starea generala în care noi traim.

Theta - reflecta o stare specifica a mintii care permite vizualizarea benefica, dinamizarea constructiva a imaginatiei si inspiratia creatoare. Acestea apar mai ales în timpul somnului paradoxal (REM) în care apar majoritatea viselor. Putem fi totusi constienti de aceasta stare de calm si armonie, caci undele de tip theta se manifesta mai ales în timpul reveriei cotidiene si meditatiei profunde. Când apar în starea de veghe acestea sunt raspunzatoare de cunoasterea intuitiva si de explorarea imaginativa a profunzimilor misterioase ale inconstientului. Undele theta sunt asociate deseori cu activitatile artistice desfasurate într-o atmosfera de armonie si beatitudine, caci mai nou, arta ia uneori si forme dezarmonioase, dezgustatoare, care duc la stress. Genialitatile si oamenii fericiti, împacati sau cu preocupari artistice creatoare, traiesc mai des pe aceasta frecventa a undelor theta. Frecventele sunt cuprinse între 3-7Hz.

Alfa - indica o stare totusi dinamica asociata unei minti calme, linistite si în care atentia poate fi focalizata cu succes atât în exterior participând la rezolvarea situatiilor de tot felul, dar si în interior permitând aprofundarea unei stari de meditatie dinamica. Ele sunt predominante de asemenea în stari de concentrare sau de focalizare asupra unui centru imobil interior. Ele se amplifica la persoanele care practica diferite forme de meditatii, tehnici posturale sau procedee Tai-chi, sau Raiki etc.. Undele cerebrale de tip alfa ating frecvente cuprinse între 7-13Hz. 

Beta - corespund starii obisnuite de veghe, în care atentia noastra este predominant orientata spre actiuni exterioare. Undele beta iau nastere în timpul orientarii predominante a mintii umane de catre satisfacerea nevoilor de subzisteta, calculând, organizând, aranjând conferând sensul universului nostru exterior. Frecventa undelor beta este mult amplificata în conditii de stres sau anxietate. Frecventele undelor fiind cuprinse între 13-30Hz.


Sunetele cu batai binaurale sunt mixate cu muzica sau diferite zgomote (ploaie, vant, mare) sunt folosite pentru relaxare, meditatie, reducerea stresului, managementul durerii, imbunatatirea somnului, scaderea necesitatii de a dormi, usurinta in invatare, stimularea creativitatii si intuitiei, imbunatatirea vederii la distanta, telepatie, visare constienta.

Exemplu de muzica mixata cu batai binaurale pentru relaxare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu