vineri, 27 ianuarie 2012

ACTA - sau cum sa anulezi evolutia internetului

ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, este un tratat international care merge pe linia SOPA, dar împinge limitele cenzurii mult mai departe. Se știe de el din 2008, cel mai rău este că negocierile se fac în secret și că se va vota în Parlamentul European în primăvara asta. Pe 16 decembrie 2011 Consiliul Uniunii Europene a semnat deja actul și va urma votarea.
Dacă SOPA dădea voie guvernelor și companiilor să ceară blocarea site-urilor pentru încălcarea drepturilor de autor, ACTA va merge mai departe și va obliga ISP-urile (RDS, de exemplu) să verifice ORICE informație trece prin serverele lor ca să se asigure că nu sunt transmise date cu drepturi de autor. Dacă li se pare că ceva nu e în regulă îți vor bloca accesul la internet.
Da. Mailurile tale și discuțiile pe chat vor fi monitorizate la tot pasul. Nu pot accepta asta și să zic că “asta e lumea în care trăim”. Nu. Ăsta nu e un răspuns. Cine e petrecut un timp oarecare pe internet știe că asemenea măsuri înseamnă CENZURĂ. Pentru incapacitatea unor dobitoci ca cei de la MPAA de a face un marketing mai bun (ca să evite pirateria) și pentru lăcomia autorităților europene (dap, banii circulă și acolo), vom avea de plătit fiecare dintre noi.

Ratificarea tratatului ACTA de către 22 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, creează deja reacţii dure pe internet. Pe unele site-uri, cetăţenii din întreaga lume pot să se opună actului care ar putea limita libertatea de pe internet semnând o petiţie.
„Dacă aţi crezit că SOPA şi PIPA sunt rele, lăsaţi-ne să vă prezentăm fratele lor mai mare, ACTA", scrie pe site. „Acordul Anti Counterfeiting Trade Agreement, care a fost semnat deja de mai multe ţări, pune în pericol libertăţile universale şi deschiderea internetului.Conform ACTA, ISP (furnizorii de internet) şi site-urile vor avea mai multă putere de a urmări ceea ce facem online, în timp ce autorităţile le vor forţa să ofere informaţii şi să raporteze descărcările, totul în numele protecţiei drepturilor de autor.
La scurt timp după ce tratatul internaţional ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) care reglementează internetul şi produsele contrafăcute a fost semnat de către 22 de ţări din Uniunea Europeană, între care şi România, gruparea de hacktivişti Anonymous a atacat site-ul Parlamentului European.
Semneaza petitia aici.
ACTA in imagini




Surse: Adevarul, Obisnuit.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu